Køb VERS FOR VÆGTERE her

fredag den 20. september 2013

Lovsangs-teknik

Som musiker og lovsangsleder på en scene er jeg helt afhængig af teknikere der kan lave god lyd og AV - det er svært at lede lovsang, hvis menigheden ikke kan høre musikken eller se teksten på skærmen.

I dette blogindlæg vil jeg give ordet og billedet til Mathias Pedersen, som arbejder med tekster og grafik til gudstjenesterne i Aarhus Valgmenighed og som har lavet nogle fede tekst-grafikker til bl.a. min releasekoncert i sommers.

Go fornøjelse!
/ArvidAt smage på teksten
Målet med denne måde at stille lovsangsteksterne op på er at give mulighed for at "smage på" teksten frem for, at alle tekstslides ligner hinanden. Dette gøres konkret ved at opdele teksten, så der ikke er så meget på hver slide, og lade betydningsbærende ord og fraser få en fremhævet og unik karaktér. Ved at nedbryde det monotone tror jeg, at man i højere grad bliver sat et sted, hvor man bliver tvunget til at reflektere over det, man synger. 

 

Tommelfinger-regler
Rent teknisk er hvert tekstslide sat op
manuelt, hvilket selvfølgelig tager mere tid end normalt. Uanset hvor meget tid der er at arbejde med er der dog et par gode tommelfingerregler:
Undgå for meget tekst på hvert slide. 2 sætninger er et godt maximum
Find fokus i hver sætning. Fremhæv det, hvis det giver mening.
Undgå omvendt at fremhæve alt for meget. Giv visuelt ånderum.


Is i maven
Som den der skifter slides er man med til at lede hele forsamlingen i lovsang. Stræb derfor efter at skifte i god tid. Det er bedst, at folk får alle ord med og undgår at miste første linje. Det er vigtigt at folk ikke føler sig usikre. Det er særlig vigtigt her, hvor teksten er delt op over flere slides og der er mange skift. Følg formen, hvis den er aftalt på forhånd. Ellers forsøg at aflæse lovsangsleder og musikken, hav is i maven og spring ud i et tidligt skift til et slide før det bliver sunget. En fejl hist og her gør ikke noget, og man bliver hurtigt bedre til at læse forløbet i musikken.

Vil du se mere, har noget af inspirationen bl.a. været herfra: http://churchm.ag/sunday-morning-slide-typography/

5 kommentarer:

 1. Godt skrevet! Vi har her på det sidste snakket i gruppen i Skjern Bykirke, hvordan vi understøtter teksterne bedst muligt, med billeder osv. Kan I sige noget mere om 1) Gode præsentationsprogrammer, 2) hvor i finder billeder (og idéer til billeder). Jeg synes ofte det bare ender med en google-søgning... Jeg mangler virkelig adgang til gode billeder, som kunne formidle en stemning eller et tema på en god måde. 3) Hvordan gør I i selve gudstjenesten? (Jeg går ikke ud fra at alle jeres tekster er så fancy sat op, som på videoen...)

  Hilsen Morten Rugager Kristensen
  Præst i Skjern Bykirke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Morten

   Tak for dine spørgsmål! Vil prøve at besvare dem så godt jeg kan. Spørg endelig ind, hvis der er behov for uddybning. Jeg skal gøre mit bedste for at være så grundig som muligt.

   1) Gode præsentationsprogrammer
   =============================================
   I ÅVM bruger vi som Martin nævner ProPresenter. Det er et program med rigtig mange muligheder, men det er ikke det eneste derude. Siden alternativeto.net er god til at liste (og rate) forskelligt software, og som du kan se er der mange beslægtede med ProPresenter derude:
   http://alternativeto.net/software/propresenter/
   De kan selvfølgelig ikke alle det samme som ProPresenter. Jeg har ikke erfaring nok med nogen af dem til at fremhæve én frem for en anden. EasyWorship har jeg dog set andre lave udemærkede ting med også.

   2) Billeder/visuelle ressourcer
   =============================================
   I det konkrete tilfælde med releasekoncerten havde Arvid i forvejen fået taget nogle glimrende fotos af Martin Gravgaard, som vi så brugte.

   Til hverdag i ÅVM er det noget anderledes. Vi kører gerne prædikenserier over nogle måneder af gangen, hvor jeg ofte designer en grafisk profil til fra bunden. Når jeg designer disse bruger jeg primært disse gratis ressourcer, hvor ophavsrettighederne er frie:
   http://www.sxc.hu/ (kræver gratis login)
   http://www.cgtextures.com/ (kræver vist også gratis login)
   (der findes også betalingsressourcer såsom http://www.istockphoto.com/)

   Vil du have færdigdesignet grafik specifikt til lovsang/kirkebrug kan jeg anbefale disse:
   http://creative.newlifechurch.tv/downloads (Meget høj kvalitet - og gratis!)
   http://buildingworship.com/ (også gratis - men man skal lige oprette en bruger vist)
   http://www.worshiphousemedia.com/
   https://shiftworship.com/

   Jeg savner dog også en let måde at finde materiale, der formidler en bestemt stemning. Desværre kender jeg endnu ikke andre løsninger end at lede lidt rundt omkring. Google er god - men billedsøgningen er uforudsigelig. Søg i stedet efter websites på kombinationer af keywords som "worship", "background", "resource", "motion loops", "themes", "visuals" etc. Det er sådan jeg har fundet de sider her - og der er sikkert mere derude. Del gerne hvad du evt. måtte finde her!

   3) Til vores gudstjenester
   =============================================
   Som sagt i punkt 2 har vi forskellige visuelle temaer, men teksten står altid standard centreret i midten - men ikke for stor og med for mange linjer, så der er visuelt ånderum omkring teksten. Det er vigtigt at give visuelle elementer mulighed for at "trække vejret".

   Eksempelvis kører vi nu en serie over De 10 Bud, hvor teksten bare står meget standard over et animeret loop i baggrunden: http://i.imgur.com/BXyz8oN.jpg . Vi skifter selvfølgelig skrifttype i ny og næ, men sætter aldrig teksten anderledes op. Det er (desværre) ikke praktisk rent tidsmæssigt.


   ... jeg håber det gav lidt indblik.

   Mvh
   //Mathias Pedersen

   Slet
 2. Goddag Morten:
  Vi bruger Propresenter 4 i Aarhus Valgmenighed:

  mvh Martin Angelo Sunesen:

  Musiker og fhv. AV Mand.

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet