Køb VERS FOR VÆGTERE her

søndag den 23. februar 2014

Åndeligt og sanseligt

Jeg har rejst i snart et døgns tid. Jeg er på vej hjem fra Aaron Keyes' lovsangssskole i Atlanta. Her kommer lige endnu et dryp fra en intens og inspirerende uge...


Aarons familie
Vi arbejdede en del med sangskrivning og Aaron delte nogle af de ressourcer og metoder han selv arbejder med. 

Fra good til great
Jeg er endnu engang blevet mindet om forskellen på talent og håndværk. 

Jeg føler Gud har givet mig et talent til at skrive sange. Jeg har skrevet nogle lovsange, som jeg føler er inspirerede af Gud og som jeg er glade for. Men jeg har faktisk aldrig rigtig investeret tid på at udvikle mit håndværk! Gud har givet mig et talent, men jeg føler faktisk ikke at jeg har givet forvaltet den gave fuldt ud.

Så een af vigtigste ting jeg tager med hjem fra Atlanta er at blive en bedre sangskriver. Jeg vil give Gud det bedste jeg har. Jeg vil udvikle og forbedre mit håndværk. Jeg vil ikke bare skrive gode sange ("good") - jeg vil skrive de bedste sange ("great"), jeg kan skrive.


Sangskrivere i en rundkreds
Show it, don't (just) tell it
Een af de ting vi arbejdede med var "object writing" (Pattison: "Writing better lyrics"). Man vælger en konkret ting/sted/person og beskriver det med alle sanserne. Ikke bare den visuelle sans (som er den vi som regel tyer til først), men også med dufte, følelse, smag, lyd og den kinæstetiske sans (opfattelsen af kroppens bevægelser, påvirkninger, fx. søsyge). 


Pattison: Writing better lyrics
Når man skriver sanseligt, drager man lytteren/læseren ind i en verden af associationer. Fx. Jeg kan skrive "Hun blev ked af det" (tell) eller jeg kan skrive "hendes blanke øjne, flød over med tårer" (show). 

Ofte kan vers i en god sang være mere beskrivende (show) og omkvædet være lidt mere enkelt og statement-agtigt (tell). John Mark Macmillans "How he loves us" er et godt eksempel:

He is jealous for me / Loves like a hurricane, I am a tree, Bending beneath the weight of His wind and mercy.
When all of a sudden / I am unaware of these afflictions eclipsed by glory / And I realize just how beautiful You are and how great Your affections are for me.

And oh, how He loves us... (x3)


Hvad er mest åndeligt?

Og jeg fornemmede på Aaron at det med det sanselige ikke bare er sangskriver-teknik, men noget fundamentalt i hans tanker om lovsang.

I praksis kan vi så let komme til at skille det åndelige fra det sanselige... Vi "tuner" ind på Gud når vi synger lovsang om søndagen, men glemmer at være opmærksom på ham i den helt konkrete dagligdag. Hvad er mest "åndeligt"? At synge lovsang om søndagen eller smøre madpakke til min datter mandag morgen?

Så jeg vil øve mig på at være opmærksom på Gud i det konkrete, betragte hans skaberværk og skrive sanseligt.

/ Arvid

Ingen kommentarer:

Send en kommentar